Telefon
WhatsApp
Kazada kusur tespiti nasıl yapılır?
Kazada kusur tespiti nasıl yapılır?

Trafik kazası yaşandığında kazaya karışan arabalar servise gönderilerek gereken tüm bakım ve tamir işlemleri yapılır. Söz konusu bakım esnasında araçta oluşan bütün sorunlar giderilir. Fakat bu bir sorun teşkil etmiyor gibi dursa da kazaya karışmış olan araç 2. el statüsüne düşer ve bu yüzden aracın değerinde de düşme olur. Bundan dolayı da araç sahibi aracını satmak istediğinde zorlanır ve maddi değer kaybı yaşar.

Kazaya karışan araçların bütün tamir masrafları kasko ya da sigorta şirketince karşılanmak zorundadır.

Araç hasar kaybı sigorta (kasko) tarafından karşılanıyor mu?

Tüm araç sahiplerinin trafik kazasına karışma ihtimali olduğu için bütün sürücülerin araçlarına sigorta yaptırması önemlidir. Sürücüler, arabalarına kasko yaptırdıklarında kazaya karışan arabanın tüm bakım ve onarım işlemleri sigorta tarafından karşılanır. Fakat, sigorta şirketlerinin çoğu söz konusu bakım ve onarımın maliyetini karşılamaktan kaçınır. Bundan dolayı tek seçenek olarak kazaya karışan ve suçlu olan karşı tarafın söz konusu masrafları karşılamayı kabul etmesi kalıyor. Ancak, karşı taraf da bunu kabul etmez ise o zaman karşı tarafa dava açma hakkı doğuyor.

Araç hasar kaybı davası kime ve nasıl açılıyor?

Sigorta araçlarda oluşan hasar bedelini ödemediklerinden dolayı, arabanın hasar kaybı davası kazaya karışan diğer tarafa açılır. Söz konusu dava hukukta Borçlar Kanunu 122. Madde de detaylı olarak anlatılmaktadır. Söz konusu madde gereğince karşı tarafın yaşanan kazada hiçbir kusuru olmadığını ispatlaması zorunluluktur. İspat edilemiyorsa arabada oluşan hasarın bedelini ödemek zorunda.

Davada, arabanızda oluşan hasar miktarını talep etme hakkınız olduğu gibi, arabanızın tamir ve bakım işlemleri için gerekli olan değer kaybı miktarını da isteyebilirsiniz. Kaza yaptığınız araba kiralık ise ulaşım giderleri masraflarını da istemeniz mümkün.

Araç hasar kaybı davasında gerekli olan evraklar neler?

Dava açarken, davanın konusu ile talebin yazıldığı dava dilekçesi gerekmektedir. Bunların dışında gerekli olan belgeler şunlardır:

- … / … / … tarihli kaza tespit tutanağı

- … / … / …tarihli ekspertsiz raporu

- … / … / … tarihli servis raporu ve servis faturası

- Sigorta poliçesi

- Araçtaki hasarı gösteren fotoğraflar

- Tanıkların isimleri ve adresleriyle birlikte tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi

- Araç kiralıksa yada ticari kaybı varsa fatura ve belgeler

TALEP FORMU